Het Europese Mandaat: een uitdaging

_DSC0523
Uw ticket voor het EU-circus.

Op 22 mei zijn we met z’n allen nog geen derde van de stemgerechtigden naar de stembus te gaan om daar te stemmen. Vandaag stemmen de meeste andere lidstaten. De afgelopen weken hebben we dan ook in de media mogen horen dat het belangrijk is om te gaan stemmen. Van wat ik begrepen heb, was er een mooi geensceneerde media-strijd gaande tussen D’66 en de PVV. Wat mij vooral opvalt is dat ik niemand hoor of lees over het fundamentele probleem met het Europees Parlement: de verkiezingen.

De verkiezingen? Ja. De verkiezingen. Die zijn namelijk niet eerlijk. Maar voordat u afhaakt omdat u denkt dat u op een versie van klokkenluideronline bent beland: ik beweer niet dat de stemmen gemanipuleerd worden of niet goed geteld worden. Ik beweer dat dat niet uit zou maken.

Het Europees Parlement bestaat uit 766 leden (dat worden er na de verkiezingen iets minder). Daarvan kiezen we er in Nederland 26. Dat is niet omdat we 26/766 kiesgerechtigden hebben, dat is een vast aantal. Al komt nog maar 1% van de Nederlanders stemmen, heeft die 1% invloed op 3,4% van de zetels in het parlement. Je zou denken dat dat wel fijn is omdat Nederland dan in ieder geval een vast aandeel aan invloed heeft, maar het is natuurlijk niet helemaal hoe een democratie hoort te werken.

Zeker als je daarbij optelt wat onze keuzes eigenlijk zijn. 343 kandidaten. Best veel keus. Maar eigenlijk is het een schijntje, want in totaal zijn er 16.351 kandidaten uit 28 lidstaten. Anders gezegd: op meer dan 16 duizend kandidaten voor de verkiezingen MAG u niet stemmen. Dat is bijna 98%. Alsof u bij een stem voor de Tweede Kamer alleen zou mogen kiezen voor iemand uit uw gemeente.

Nog zorgelijker is dat dit ook consequenties heeft voor het passieve kiesrecht. Stel dat een Nederlander in de bovenstaande situatie verandering wil brengen en zich verkiesbaar stelt, dan kunnen 13 miljoen mensen op die persoon stemmen, en zouden ze dat allemaal doen dan heeft die persoon nog steeds niet veel in te brengen. Meer stemmen dan die van Nederland kan hij niet krijgen, hoe goed zijn verhaal ook is, hoeveel steun hij ook uit het buitenland krijgt: hij zou het moeten doen door samenwerking met andere partijen die andere agenda’s hebben.

Dat kan je ondervangen door in meerdere landen actief te zijn. Zeker als je, zoals veel nieuwe partijen, niet in één keer een groot deel van het electoraat achter je krijgt maar op zich wel significante steun hebt in meerdere landen. Ook dan is echter de drempel voor nieuwe partijen hoog: voor elk land waar je actief bent, moet je de kiesdrempel halen. Zo niet, gaan de stemmen gewoon verloren, ook al kom je in een ander land aan meerdere zetels.

Met zo’n opzet maakt het eigenlijk weinig uit of de stemmen netjes geteld worden. Het instituut is zo opgezet dat het vrijwel onmogelijk is om veel verandering te brengen.. en dat maakt dat het weliswaar een gekozen parlement is, maar dat het mandaat toch zeer twijfelachtig van opzet is.

Advertisements

2 thoughts on “Het Europese Mandaat: een uitdaging”

  1. Helemaal mee eens,daarom heb ik ook niet gestemd,tevens ik erken ze niet we hebben er tegen gestemd en ik heb ze nooit gekozen mo mij te mogen te vertegenwoordigen,dus door te stemmen zou ik ze erkennen dus mooi niet

    1. Voor zover ik weet hebben we nooit tegen het Europees Parlement gestemd. Wel tegen de grondwet die er later alsnog doorgedrukt is in de vorm van het Verdrag van Lissabon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s