Game of Sint – Het doorgaande potje zwartepieten

Quinsy Gario’s moeder werd keer uitgemaakt voor Zwarte Piet en daar zat ze mee, en hij ook. Dus starte hij de campagne ‘Zwarte Piet is racisme’. Zo begon het.

Je kan natuurlijk zeggen wat je wilt, maar met zo’n emotioneel onderwerp is het nogal snel een strijd tussen extremen. Er zijn al duizenden meningen over gegeven en miljoenen woorden aan gewijd. Wat mij echter vooral opvalt is dat het weer één van die discussies is die op verschillende argumenten gevoerd wordt – al naar gelang het uitkomt.

Waarom? Omdat het de ene keer over z’n uiterlijk gaat en de andere keer over dat hij een slaaf zou zijn. En dat maakt het een irritante discussie, want er wordt natuurlijk wel gekloot aan een cultureel gevoelig iets, maar ondertussen is het vooral een hetze geworden van het type wat niet zou misstaan als het bij PVV-ers over Marokkanen gaat. De bottom-line is dan: we vinden het niet leuk dus hij/ze moeten weg. En om zo’n mening kracht bij te zetten worden er dan dingen bij bedacht.

Maar laten we het even los trekken. De ene keer is Zwarte Piet racistisch omdat hij teveel met het slavenverleden te maken zou hebben. Ik snap niet hoe dat racistisch is, maar wel dat dat gevoelig kan liggen bij sommige culturen waar het slavernijverleden iets recenter is. Nochthans kan je daarbij het beste de slavernij uit het type halen.

Maar wat ik vermoed is dat het toch gewoon om de huidskleur van Piet gaat. Als het een blanke was geweest die over de daken klimt zou er waarschijnlijk niet eens een vakbondsbobo over zijn begonnen. Hadden we het zo gelaten als het ooit was? Dan was er wel ergens iemand in Barneveld gaan klagen over het duivelse element. Nee, het probleem is volgens sommigen de huidskleur van het karakter. Ja, daar zie ik wel racisme in. Maar dan niet door Piet.

Dat mensen door andere mensen beledigd worden is overigens niet goed, natuurlijk. Of ze daar nou Zwarte Piet voor gebruiken of iets anders. Als atheïstisch, blank, langharig tuig dat wel eens rondloopt stel ik echter ook niet voor om historisch incorrecte afbeeldingen van Jezus te verbieden omdat ik regelmatig daarmee vergeleken word.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s