Het begon allemaal met een grote knal.

Lieve vuurwerkliefhebbers, lieve vuurwerktegenstanders,

Als eerste wil ik jullie even laten weten dat ik het helemaal gehad heb. Het vuur is aan. Mijn lontje is kort.
Als ik nog één keer hoor “maar we hoeven het niet te verbieden”, ga ik rondrennen als een gillende keukenmeid, drie keer een salto in de lucht maken om uiteindelijk met de klap van een nitraatbom dan toch in een soort premature ontlading te eindigen. Voor wie daarbij gelijk aan vannacht moest denken: sterkte met dit ernstige probleem. Dus lees, en lees goed:

Vuurwerk is al verboden. Het afsteken van vuurwerk is verboden.

Ik zal het even herhalen.

Vuurwerk is al verboden. Het afsteken van vuurwerk is verboden.

31 december is de uitzondering op deze regel. Moeten we die uitzondering opheffen? Nee. Wat mij betreft niet, althans. Ik herhaal het nog even: Moeten we die uitzondering opheffen? Nee. Wat mij betreft niet, althans.

Mocht je nu nog steeds de neiging hebben om te beginnen met een verhaal over betutteling, burger pesten, verpesten van een feestje of een ander niets gunnen: ga terug en lees de bovenstaande regels opnieuw tot het overgaat.

Goed? Zijn we zo ver? Mooi! Sorry, hoor, dat het zo lang moet duren om tot een punt te komen, maar de jaarlijkse vuurwerkdiscussie heeft ook weer eens last van een tweespalt. Het lijkt wel bewust. Aan de ene kant staat een groep die bij het minste kritiek op het fenomeen vuurwerk begint tegen te sputteren en te insinueren dat het niet verboden mag worden, en aan de andere kant een groep hardnekkige verbied-alles-maar-roepers die de praktijk van het huidige systeem niet onder ogen willen zien.

En dan zijn er de mensen met het probleem. De mensen die last hebben van dagen, wekenlang stress door aanhoudende explosies van verschillende gradaties. Waar vinden we die eigenlijk in deze discussie terug? De praktijk leert namelijk dat de officiele gedoogperiode vrijwel niets zegt over wanneer er vuurwerk afgestoken wordt. Het schrijven van dit stukje wordt geaccentueerd door knallers van verderop en dichtbij. 2 opgeblazen auto’s met illegaal vuurwerk. Brandjes in containers die je als foto langs ziet komen. 25.000 klachten reeds. Dit allemaal terwijl de echte periode toch nog in moet gaan. Het ANP bericht vandaag: “De plastisch chirurgen vrezen dat de kortere periode waarin dit jaar vuurwerk afgestoken mag worden, niet veel uitmaakt voor het aantal beschadigde vingers en handen. Andere jaren werd al duidelijk dat veel gewonden buiten de gedoogtijd vielen.”

Wellicht is er inderdaad draagvlak voor een algeheel verbod. Misschien ook wel omdat deze situatie inmiddels al jaren een probleem is zonder dat het merkbaar beter wordt. Maar meer verbieden helpt niet als het huidige verbod geen belemmering is om toch gewoon ongegeneerd vuurwerk af te steken. Net als de kortere periode van morgen een stuitend bewijs is van het gebrek aan inzicht.

Dus, bij deze aan iedereen een oproep: kunnen we stoppen met regels die nu al niet nageleefd worden uitbreiden of inperken en de discussie focussen op het daadwerkelijk beperken van de vuurwerkoverlast?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s