Tolwet: Duitsers willen wel de lusten, maar niet de lasten

In Duitsland is de tolwet een stapje dichterbij. De tolwet betekent in het kort dat niet-duitse auto’s voortaan tol moeten betalen.

Leuk, natuurlijk, dat de Duitse staat structureel geen geld heeft weggelegd voor onderhoud en groei van het wegennet, maar waarom moeten wij dat betalen? Voer gewoon een fatsoenlijke wegenbelasting in. Of een algemeen tolsysteem. Of verhoog de accijnzen op brandstof.

Bedenk in ieder geval een systeem waarbij de Duitsers zelf ook meebetalen aan hun eigen wegennet. Want zoals het nu gaat worden mogen wij er straks voor gaan betalen dat de Duitsers al jarenlang vertikken om een structurele, faire oplossing voor de infrastructuur te bedenken die ze ook kunnen betalen. Gelukkig worden er inmiddels wat juridische stappen gezet. Maar omdat voorlopig de Maut-wet gewoon doordendert als een DAF-truck zonder roetfilter over de Autobahn als het toevallig eens niet stil staat in Baustelle Deutschland, stel ik voor dat we voortaan Deutschturistenmeersteuer gaan heffen als er van de zomer weer Duitsers massaal kuilen op het strand gaan graven. En dat we daar dan Blof-strandconcerten van organiseren. Niet omdat het leuk is, maar gewoon omdat de Duitsers daar ook relatief weinig aan hebben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s